ΠΟΛΙΤΙΚΟ «ΔΙΑΖΥΓΙΟ» ΚΑΣΙΔΙΑΡΗ-ΣΤΙΓΚΑ: ΕΡΧΕΤΑΙ ΔΙΑΛΥΣΗ ΤΩΝ ΣΠΑΡΤΙΑΤΩΝ;

«Το κόμμα το διοικώ εγώ». Αυτό φαίνεται να ήταν το μήνυμα που έστειλε ο πρόεδρος του κόμματος των Σπαρτιατών, Β. Στίγκας, την επομένη της «εξέγερσης» των 9 από τους 12 βουλευτές του. Αφορμή ώστε να προκαλέσουν εσωκομματικό χαός στάθηκε η προαναγγελία «μέτρων» κατά του Κωνσταντίνου Φλώρου, μετά την πρωτοβουλία του τελευταίου να εκφράσει, χωρίς να ενημερώσει τον πρόεδρο, από το βήμα της Βουλής τη στήριξή του στην υποψηφιότητα του Ηλία Κασιδιάρη για τον δήμο της Αθήνας.

Από το περιστύλιο της Βουλής ο κ. Στίγκας ανακοίνωσε τη σύγκληση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας την επόμενη εβδομάδα προκειμένου εκεί να επιλυθούν τα εσωκομματικά προβλήματα, κάτι που θεωρώ απίθανο να συμβεί. 

Εκτός αυτού, ο πρόεδρος των Σπαρτιατών δήλωσε πως «μετά τα χθεσινά δυσάρεστα γεγονότα που συνέβησαν στην Κοινοβουλευτική μας Ομάδα, πράγματα τα οποία δεν άρεσαν σε κανέναν αποφασίσαμε να γίνει σύγκληση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας την επόμενη εβδομάδα και να λυθούν τα όποια προβλήματα έχουν δημιουργηθεί. Νιώθουμε και οφείλουμε έναν μεγάλο σεβασμό στους 241.000 ψηφοφόρους μας που μας τίμησαν και μας έβαλαν στο Ελληνικό Κοινοβούλιο. Επομένως, δεν μπορούμε έτσι να τινάξουμε τα πάντα στον αέρα και θα κάνουμε ό,τι μπορούμε και ό,τι πρέπει για να σταθούμε όλοι μαζί ενωμένοι σαν γροθιά στις δύσκολες ώρες και στα μεγάλα προβλήματα που έρχονται για την χώρα μας». 

Στην ερώτηση: «Εσείς είστε που χαρακτηρίσατε τον Ηλία Κασιδιάρη “καύσιμο”, δημιουργώντας το έδαφος και τις προϋποθέσεις για να εμφανισθείτε ως “μπροστινός» του. Τώρα τι σας δυσαρέστησε;» απάντησε:

«Όπως έχω δηλώσει κατ’ επανάληψη το να σε στηρίξει ένας άνθρωπος και να πεις ένα ευχαριστώ από ευγνωμοσύνη δεν σημαίνει τίποτα. Εκείνο το οποίο έχω να δηλώσω -και το έχω ξαναπεί- είναι ότι ποτέ στην ζωή μου, δεν υπήρξα ούτε μπροστινός ούτε εντολοδόχος. Αυτό είναι ξεκάθαρο. Το κόμμα Σπαρτιάτες το διοικώ εγώ, βεβαίως υπάρχουν κάποιοι άνθρωποι που ενδεχομένως να έχουν είτε συναισθηματικούς δεσμούς, είτε να μην γνωρίζουν καλά την λειτουργία ενός κόμματος ή την λειτουργία μέσα στο Κοινοβούλιο».

Ο κ. Στίγκας δεν φαίνεται να κρύβεται στις δηλώσεις του. Ναι μεν ευχαριστεί τον κ. Κασιδιάρη για την υποστήριξη που προσέφερε στο κόμμα του, διότι και ο ίδιος γνωρίζει πως βρίσκεται εντός κοινοβουλίου μονάχα χάρη σε αυτόν, αλλά δεν επιθυμεί να μείνει στην πολιτική ιστορία ως "μπροστινός" του Κασιδιάρη και το κόμμα που ο ίδιος ίδρυσε ως η φωνή ή ο "Δούρειος Ίππος" του έγκλειστου Κασιδιάρη στη Βουλή και να ταυτιστεί με το πρόσωπο του. 

Άλλωστε, το παρελθόν του κ. Στίγκα με αυτό του κ. Κασιδιάρη κάθε άλλο παρά παρεμφερή είναι. Ο κ. Κασιδιάρης έχει διανύσει το μεγαλύτερο μέρος της πολιτικής του διαδρομής στην Χρυσή Αυγή, γεγονός που πιθανώς και να του κοστίσει την ανάδειξη του σε ηγέτη της ελληνικής δεξιάς, ενώ ο κ. Στίγκας έχει περάσει από τη ΝΔ και την Πολιτική Άνοιξη του Α. Σαμαρά, ύστερα από το ΛΑΟΣ, το κόμμα ΡΙΖ.Ε.Σ και την Ένωση Κεντρώων του κ. Λεβέντη, για να καταλήξει στη δημιουργία του κόμματος Σπαρτιάτες το 2017. 

Συνεπώς, είναι λογικό ένας άνθρωπος που μέχρι πρότινος ήταν άγνωστος τόσο στη πολιτική σκηνή της χώρας, όσο και στον αποκαλούμενο ως "πατριωτικό χώρο", να επιδιώκει να μη ταυτιστεί ο ίδιος και το κόμμα του με έναν καταδικασμένο πρώην βουλευτή της Χρυσής Αυγής και να χαρακτηριστεί ως ναζιστής ή φασίστας. Το τι πράττουν οι βουλευτές του κόμματος είναι άλλη περίπτωση, καθώς η συντριπτική πλειοψηφία αυτών σχετίζονται με τον Η. Κασιδιάρη ή το κόμμα "Έλληνες". 

Από την άλλη, ο Κασιδιάρης φαίνεται να είναι απογοητευμένος, αν όχι εξοργισμένος, με τις μέχρι τώρα κινήσεις του κ. Στίγκα και το μέγεθος και το ποιόν της αντιπολίτευσης που ασκεί στη κυβέρνηση Μητσοτάκη. Αντί ο "εκλεκτός" του εντός κοινοβουλίου να ασκήσει όσο το δυνατόν σκληρότερη αντιπολίτευση στους ανθέλληνες που κυβερνούν, προέβη σε κριτική εναντίον του οριακά διαλυμένου ΣΥΡΙΖΑ! Σε τι εξυπηρετεί η κίνηση αυτή του κ. Στίγκα το καλό της Ελλάδος, και πως αυτή συνάδει με τα σχέδια του Η. Κασιδιάρη, ο οποίος μη ξεχνάμε ότι αποκλείστηκε από τις εκλογές εξαιτίας της ΝΔ. 

Το ποτήρι φαίνεται να ξεχείλισε με την δήλωση του κ. Στίγκα ότι θα "λάβει μέτρα" εναντίον του βουλευτή του, Κ. Φλώρου, ο οποίος παρότρυνε από το βήμα της Βουλής τους ψηφοφόρους του κόμματος να ψηφίσουν τον Η. Κασιδιάρη για τη Δημαρχεία Αθηνών στις αυτοδιοικητικές εκλογές του Οκτώβρη, δείχνοντας έτσι έμμεσα την υποστήριξη του κόμματος προς τον καταδικασμένο πρώην βουλευτή. 

Η αντίδραση των υπολοίπων βουλευτών στα όσα ανέφερε ο κ. Στίγκας ήταν άμεση, αφού ουσιαστικά τον "αποκήρυξαν" από επικεφαλής τους. Με τη δήλωση που παρουσίασε ο γραμματέας της ΚΟ Ιωάννης Δημητροκάλλης, οι εννέα βουλευτές καταδίκασαν ως «αντιδεοντολογικές και απαράδεκτες» τις πρωινές δηλώσεις του Στίγκα, προσθέτοντας ότι «ζητήματα εσωτερικής λειτουργίας του κόμματος θα επιλυθούν με απόλυτα διαφανείς δημοκρατικές συνεδριακές διαδικασίες και με τη συμμετοχή της βάσης». Πλην του Στίγκα που απομονώνεται, κατά πληροφορίες οι άλλοι δύο από τους 12 βουλευτές των «Σπαρτιατών» που δεν συνυπέγραψαν τη δήλωση φέρονται ότι θα ακολουθήσουν την πλειοψηφία της ΚΟ. 

Τι επρόκειτο να συμβεί σε λίγες ημέρες και ποιος θα καρπωθεί την επιχορήγηση; 

Αυτή η εξόφθαλμη παρέμβαση του κ. Κασιδιάρη στα του κόμματος φαίνεται να μην άρεσε στον Β. Στίγκα που άρχισε να παίρνει αποστάσεις. Άλλωστε, είναι λογικό να μην θέλει το κόμμα που ο ίδιος ίδρυσε και με δικά του χρήματα συντηρούσε μέχρι τώρα να καταντήσει "τσιφλίκι" ενός έγκλειστου.

Σύμφωνα με διάφορες πηγές, ένα από τα μεγάλα ζητήματα που έχει φέρει τις δύο πλευρές σε τέτοια αναστάτωση είναι το εξής: το 1,2-1,3 εκατ. ευρώ της κρατικής επιχορήγησης η οποία θα λάβει το κόμμα και ουσιαστικά θα την καρπωθεί ο πρόεδρος του. 

Ενώ όπως θα περίμεναν οι βουλευτές που προσδιορίζονται από τον Η.Κασιδιάρη θα είχαν και εκείνοι (και φυσικά ο "μέντορας" τους Κασιδιάρης) λόγο στο πως και που θα κατανεμηθούν τα χρήματα της κρατικής επιχορήγησης.

Είναι αναμφισβήτητο γεγονός πως ο Βασίλης Στίγκας δεν θα έμπαινε στην Βουλή ποτέ εάν δεν έδινε το πράσινο φως ο Ηλίας Κασιδιάρης.

Είχε ξανακατέβει και είχε λάβει μόνο 100 σταυρούς.

Όπως είπε και ο ίδιος, ο Κασιδιάρης ήταν το καύσιμο που έβαλε τους Σπαρτιάτες στην Βουλή, παρόλο που τώρα επιδιώκει την διακοπή κάθε σχέσης του ίδιου και των βουλευτών του με τον έγκλειστο στις φυλακές Δομοκού.

Τώρα όμως, με αυτή την ανταρσία που οι ίδιοι οι βουλευτές του προκάλεσαν, υπάρχει πιθανότητα να μπορεί να καρπωθεί τα χρήματα της κρατικής επιδότησης και να τα έχει "για τη πάρτη του".

Το ποιος έπιασε κορόιδο ποιον και αν από αυτό το εσωκομματικό "τσίρκο" θα βγει ωφελημένος ο κ. Στίγκας ή ο κ. Κασιδιάρης (και η λοιπή Κ.Ο των Σπαρτιατών), μένει να φανεί άμεσα

Θα υπάρξει δημιουργία ξεχωριστής Κοινοβουλευτικής Ομάδας

Μετά από αυτό το άδειασμα 9 βουλευτών στον πρόεδρο τους, η κατάσταση δεν αποκλείεται να οδηγηθεί στα άκρα.

Ο Βασίλης Στίγκας μένει μόνο με 2 βουλευτές, τον Γιώργο Ασπιώτη βουλευτή Αχαΐας και τον Μιχάλη Γαυγιωτάκη, βουλευτή Ηρακλείου, οι οποίοι είναι απίθανο να παραμείνουν στο πλευρό του αν η υπόλοιπη Κ.Ο τον εγκαταλείψει για "τα μάτια" του Κασιδιάρη.

Έτσι, ουσιαστικά προαναγγέλλεται η διάλυση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας των Σπαρτιατών. 

Οι 9 που θα μείνουν ανεξάρτητοι δεν θα μπορούν όμως να σχηματίσουν δική τους κοινοβουλευτική ομάδα, καθώς θα χρειαστούν 10 βουλευτές. Άρα θα πρέπει να βρουν άλλον 1 βουλευτή. Ως Κοινοβουλευτική Ομάδα θα μπορούν να έχουν περισσότερα προνόμια απ’ ότι ως μεμονωμένοι βουλευτές.

Ο μεγάλος κερδισμένος της υπόθεσης 

Ο έγκλειστος Ηλίας Κασιδιάρης, ο οποίος έχει ισχυρό ρεύμα στην (άκρο)δεξιά, θα κατέλθει υποψήφιος δήμαρχος Αθήνας αλλά δεν θα μπορεί να εκλεγεί, λόγω του νομοθετικού πλαισίου που θέλει να μην εκλέγονται ακόμα και όσοι έχουν καταδικαστεί σε κακούργημα πρωτοδίκως.

Στην όλη ιστορία, κερδισμένος φαίνεται να είναι ο Κυριάκος Βελόπουλος ο οποίος θα προσπαθήσει να εκμεταλλευτεί την αμφίρροπη αυτή κατάσταση προς όφελος του και να προσελκύσει ψηφοφόρους των Σπαρτιατών (που είναι απογοητευμένοι από το εσωκομματικό μπάχαλο που έχει δημιουργηθεί και από την ελλιπή αντιπολίτευση που ασκεί το κόμμα), αν όχι τον ίδιο τον απομονωμένο και "προδωμένο" Στίγκα…

Άλλωστε, μέχρι στιγμής από τα τρία δεξιά κοινοβουλευτικά κόμματα η Ελληνική Λύση ασκεί την δυναμικότερη αντιπολίτευση (με μεγάλη διαφορά από την Νίκη και τους Σπαρτιάτες) στην κυβέρνηση της ΝΔ, οπότε με αυτά που συμβαίνουν στους Σπαρτιάτες και την ανύπαρκτη αντιπολίτευση της Νίκης, δεν φαντάζει απίθανο να δούμε το κόμμα του κ. Βελόπουλου μελλοντικά να συσπειρώνει τους ψηφοφόρους των υπολοίπων δεξιών και "πατριωτικών κομμάτων" και να αναδεικνύεται σε ισχυρό δεξιό πόλο εντός Βουλής. 


Χρήστος Τσάκος

Comments
* The email will not be published on the website.