Ο ΓΕΡΑΠΕΤΡΙΤΗΣ ΠΡΟΣΠΑΘΗΣΕ ΝΑ ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΗΣΕΙ ΤΙΣ ΑΝΘΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΟΥ ΕΡΝΤΟΓΑΝ!

(Γράφει ο Χρήστος Τσάκος, Φοιτητής Κοινωνικής και Εκπαιδευτικής Πολιτικής)

Κάτι που δυστυχώς πέρασε απαρατήρητο από τη χθεσινή συνέντευξη του Υπουργού Εξωτερικών είναι η απροκάλυπτη και δίχως ντροπή προσπάθεια του να "ξεπλύνει" τον Ερντογάν. Μάλιστα, ο κ. Γεραπετρίτης έφτασε σε σημείο να προσπαθεί να δικαιολογήσει τις δηλώσεις του Τούρκου Προέδρου, παρόλο που αυτές για άλλη μια φορά βαδίζουν στη συνηθισμένη εμπρηστική και ανθελληνική ρητορική των Τούρκων. 

Προ μερικών ημερών, όπως έγινε γνωστό, οι ΗΠΑ ενέκριναν τη πώληση των μαχητικών F16 στη Τουρκία. Αφού μεσολάβησαν λίγα 24ωρα, ο Ερντογάν, στη διάρκεια ομιλίας του για τους υποψήφιους δημάρχους της Σμύρνης, δήλωσε πως «ο αγώνας μας δεν τελείωσε με την εκδίωξη του εχθρού από τα εδάφη μας, ρίχνοντας τον στην θάλασσα στην Σμύρνη πριν 100 χρόνια»προσθέτοντας πως οι περιοχές του Μαρμαρά και του Αιγαίου, στις οποίες συμπεριλαμβάνεται και η Σμύρνη, είναι τα εδάφη όπου φυτεύτηκαν οι πρώτοι σπόροι, τα πρώτα θεμέλια και τα πρώτα βήματα της χιλιόχρονης ύπαρξης τους. 

Φυσικά, μια τέτοια εμπρηστική δήλωση (δεν είναι ούτε η πρώτη ούτε η τελευταία) δεν συνάδει στο ελάχιστο με την πολυδιαφημιζόμενη "Διακήρυξη των Αθηνών" που υπεγράφη μεταξύ Ελλάδος-Τουρκίας όταν ο Ερντογάν, στις 7 Δεκέμβρη, επισκέφθηκε την χώρα μας. Η "Διακήρυξη" αυτή, παρόλο που περιέχει διατάξεις που αφορούν την οικοδόμηση "φιλικών δεσμών" ανάμεσα στις δυο χώρες, καθώς και την καλλιέργεια αμοιβαίου σεβασμού, ειρηνικής συνύπαρξης και κατανόησης, αποτελεί απλά ένα πολιτικό κείμενο που δεν δεσμεύει νομικά τα δύο μέρη. Αυτό προκύπτει ρητά στο ίδιο το κείμενό της, που τονίζει στην ακροτελεύτια διάταξή της ότι «αυτή η Διακήρυξη δεν αποτελεί διεθνή συμφωνία δεσμευτική για τα μέρη». 

Συνεπώς, εφόσον η Διακήρυξη αυτή δεν γίνεται σεβαστή από την Τουρκία (παραβιάστηκε μόλις λίγες μέρες μετά την υπογραφή της, αφού ο Ερντογάν μίλησε για "τουρκική μειονότητα" στη Θράκη) και δεν δεσμεύει νομικά καμία από τις δύο χώρες αναφορικά με το περιεχόμενο της, τότε το αφήγημα της κυβέρνησης και των συστημικών ΜΜΕ περί μεγάλης διπλωματικής νίκης της Ελλάδας, εξομάλυνσης των σχέσεων με τη Τουρκία και νέας φάσης μεταξύ των δύο χωρών αποδομείται πλήρως! 

Παρόλα αυτά, ο υποκλινόμενος στον Ερντογάν υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας όχι απλά αδιαφορεί για τις τουρκικές προκλήσεις, αλλά κάνει ένα βήμα παρά πέρα, ξεπερνώντας μέχρι και τον εαυτό του στο πόσο μειοδότης και ανθέλληνας μπορεί να είναι κάποιος

Ο Γ. Γεραπετρίτης, σε χθεσινή του συνέντευξη στον ANT1 και τον Ν. Χατζηνικολάου, όταν ρωτήθηκε για τις απαράδεκτες δηλώσεις του Τούρκου Προέδρου («ο αγώνας μας δεν τελείωσε με την εκδίωξη του εχθρού από τα εδάφη μας, ρίχνοντας τον στην θάλασσα στην Σμύρνη πριν 100 χρόνια») απάντησε χωρίς ίχνος ενσυναίσθησης και ντροπής πως ο Ερντογάν δεν αναφερόταν στους Έλληνες, αλλά αόριστα σε "εχθρούς της Τουρκίας", αναγκάζοντας τον Ν. Χατζηνικολάου να τον διορθώσει! 

Προφανώς, ο κ. Γεραπετρίτης είτε δεν κατανοεί τι συμβαίνει γύρω του, με αποτέλεσμα να μην αντιλήφθηκε τη σημασία της δήλωσης αυτής, είτε γνωρίζει πολύ καλά τι είπε ο Τούρκος Πρόεδρος και συνειδητά επέλεξε να το καλύψει και να λειτουργήσει ως ¨δικηγόρος" του Ερντογάν. Όποια και από τις δύο περιπτώσεις να ισχύει, ο κ. Γεραπετρίτης αποδεικνύεται ακατάλληλος και πολύ "λίγος" για το πόστο που του έχει ανατεθεί. Η δουλειά του είναι να προασπίζεται τα εθνικά μας συμφέροντα, όχι να ρίχνει στάχτη στα μάτια των Ελλήνων πολιτών, προσπαθώντας ψευδώς να τους πείσει πως οι σχέσεις μας με την Τουρκία αναβαθμίζονται. 

Η Ελλάδα χρειάζεται μια κυβέρνηση που θα αγωνίζεται για τους Έλληνες και όχι για την εικόνα του Ερντογάν!

Comments
* The email will not be published on the website.