Η «ΔΕΞΙΑ ΠΤΕΡΥΓΑ» ΕΝΤΟΣ ΤΗΣ ΝΔ ΔΗΛΩΝΕΙ ΠΑΡΟΥΣΑ

Πριν προλάβουν να περάσουν καν 24 ώρες, η «δεξιά πτέρυγα» της Νέας Δημοκρατίας (όση από αυτή έχει απομείνει) έκανε εμφανή την παρουσία της, απαντώντας μέσω ενός άρθρου στα όσα προανήγγειλε ο πρωθυπουργός σχετικά με τα ελληνοτουρκικά. Συγκεκριμένα, σκληρή απάντηση δόθηκε από συνεργάτες του Σαμαρά με αφορμή τις δηλώσεις Μητσοτάκη για τα ελληνοτουρικά. Μιλάνε για «διασυρμό, που απομειώνει το εκτόπισμα της Ελλάδας».

Βέβαια, είναι λυπηρό το γεγονός ότι ο Αντώνης Σαμαράς (ο άλλοτε ισχυρός άνδρας της ΝΔ και πρώην πρωθυπουργός) δεν τόλμησε να αντιπαρατεθεί με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, μετά τις σοκαριστικές δηλώσεις του δεύτερου όσο αφορά τις επερχόμενες υποχωρήσεις στο Αιγαίο και «μοιρασιά» με την Άγκυρα. Ο ίδιος ο Αντώνης Σαμαράς, που κάποτε παραιτήθηκε από τη κυβέρνηση στην οποία ήταν υπουργός, διαφωνώντας ανοιχτά με την εθνική πολιτική που ακολουθούσε σχετικά με το μακεδονικό ζήτημα, δεν βρήκε το θάρρος να πάρει θέση για τα προδοτικά σχέδια του Κυριάκου Μητσοτάκη, ο οποίος έκανε στροφή 180 μοιρών, τις πρώτες κιόλας μέρες τις νέας κυβέρνησης. 

Παρόλα αυτά, ας πάμε στο "ζουμί" της υπόθεσης. Με ένα εξαιρετικά αιχμηρό και επιθετικό άρθρο και με ευθεία απειλή ότι δεν πρόκειται να γίνει αποδεκτή οποιαδήποτε υπαναχώρηση της κυβέρνησης από τις «κόκκινες γραμμές» έναντι της Άγκυρας, ο στενός συνεργάτης του πρώην πρωθυπουργού Αντ. Σαμαρά, «Θανάσης Κ.», σε άρθρο του στο Facebook χαρακτηρίζει λίαν επιεικώς αχαρακτήριστη τη διχαστική, όπως λέει, λογική ότι υπάρχουν τάχα οι «αισιόδοξοι» από τη μια πλευρά που θέλουν να «αδράξουν την ευκαιρία» και να τα βρούμε με την Τουρκία, και οι «επαγγελματίες πατριώτες» από την άλλη, ενώ κάνει λόγο για «διασυρμό, που μειώνει το εκτόπισμα της Ελλάδας». 

«Χώρα που διακηρύσσει ότι είναι έτοιμη να κάνει παραχωρήσεις σε επεκτατιστή γείτονα ΔΕΝ πρόκειται να τη στηρίξουν άλλες χώρες τις περιοχής που έχουν ανοικτούς λογαριασμούς με τον ίδιο επεκτατιστή γείτονα. Η Τουρκία απλώς κερδίζει χρόνο. Ενώ εμείς χάνουμε πραγματικούς ή δυνητικούς συμμάχους» αναφέρει ο αρθρογράφος με αιχμηρό ύφος.

«Αυτή η διχαστική λογική, δεν είναι καν ανόητη. Είναι απλώς αχαρακτήριστη» σημειώνει ο συντάκτης του άρθρου, προσθέτοντας ότι: «μέχρι τώρα ΔΕΝ απέτρεψε μια συμφωνία με την Τουρκία το γεγονός ότι στην Ελλάδα υπάρχουν κάποιοι που στήνουν καριέρες... εμποδίζοντας την «συνδιαλλαγή» με την Άγκυρα. Εκείνο που απέτρεψε μια οποιαδήποτε ουσιαστική συνεννόηση με την Άγκυρα, είναι ότι η Τουρκία συνεχώς προκαλεί και συνεχώς δημιουργεί νέα «τετελεσμένα» - και συνεχώς ζητάει περισσότερα. Κι είναι ΠΡΟΣΒΟΛΗ προς όλες τις προηγούμενες κυβερνήσεις της Ελλάδας (πλην ΣΥΡΙΖΑ, που δεν είναι πρόβλημα να τα δώσει όλα), να υπαινίσσεται κάποιος ότι δεν τα βρήκαμε ως τώρα με την Τουρκία, γιατί κάποιοι «επαγγελματίες υπερπατριώτες στην Ελλάδα» το εμπόδιζαν...» 

«Αν κάποιοι «έστησαν καριέρες», αυτοί ήταν το λόμπυ του κατευνασμού! Όσοι διακήρυσσαν κάθε τόσο ότι οφείλουμε να κάνουμε ουσιώδεις παραχωρήσεις, προς την Τουρκία... Το «λόμπυ του κατευνασμού» έφτιαξες καριέρες στην Ελλάδα! Και δεν πέτυχε τίποτα απολύτως!» προσθέτει ο συντάκτης.

Στο άρθρο, παρατίθενται μία σειρά από παρατηρήσεις, οι οποίες αναδείχθηκαν μετά τη συνέντευξη του πρωθυπουργού Κυρ. Μητσοτάκη για τα ελληνοτουρκικά, που είναι οι εξής :

 Το πρόβλημα της Ελλάδας ΔΕΝ είναι να «θυσιάσουμε ένα μέρος της κυριαρχίας μας ή των κυριαρχικών δικαιωμάτων» μας για να επιτύχουμε «επίλυση» των ελληνοτουρκικών! Όποιος τα λέει αυτά, άθελά του ενθαρρύνει τον Ερντογάν:

  • Πρώτον, να ζητάει τα πάντα! Γιατί όσα περισσότερα ζητάει τόσα περισσότερα πιστεύει ότι θα του δώσουμε, για να διασώσουμε τα υπόλοιπα!
  •  Δεύτερον, γιατί όσα κι αν «διασώσουμε» σε πρώτη φάση, αμέσως μετά θα συνεχίσει να ζητάει - κι άλλα ! Αφού ήδη θα του έχουμε δώσει κάποια, μόνο με την απειλή πολέμου, αν συνεχίσει το ίδιο, επίσης με απειλή πολέμου, θα πιστεύει βασίμως ότι θα υποχωρήσουμε ξανά!

Τον επεκτατιστή ΔΕΝ τον σταματάς με το να τον ταΐζεις «ολίγα» κάθε φορά. Απλώς του ανοίγεις την όρεξη να απαιτήσει λίγο αργότερα πολύ περισσότερα...

Σε άλλο σημείο, ο «Θανάσης Κ», σημειώνει ότι η Τουρκία, προσπαθεί να δημιουργήσει παντού «τετελεσμένα» χρησιμοποιώντας την ισχύ της, τουλάχιστον όπου αυτή εκδηλώνεται χωρίς αντίσταση από την άλλη πλευρά (unopposed). Κι ύστερα προσπαθεί να νομιμοποιήσει τα τετελεσμένα της, επιβάλλοντας διαπραγματεύσεις ή Συμφωνίες, όπου παίρνει μέρος όσων έχει ήδη επιβάλλει ως «τετελεσμένα». Αν το καταφέρει, επικαλείται κι αυτή το Διεθνές Δίκαιο... Αν δεν το καταφέρει - κι όπου το Διεθνές Δίκαιο και οι Διεθνείς συμβάσεις δεν την συμφέρουν - τότε αρνείται να δεχθεί τις προβλέψεις του Διεθνούς Δικαίου (όπως κάνει με το Δίκαιο της Θάλασσας) ή ζητάει να αλλάξουν οι Διεθνείς Συμβάσεις (όπως κάνει με τη Συνθήκη της Λωζάνης παγίως, και με τη Συνθήκη του Μοντρέ πολύ τελευταία).

Και προσθέτει :

«Η Ελλάδα οφείλει να ακυρώνει τέτοιες τουρκικές μεθοδεύσεις, όχι να τις... «διευκολύνει»! Γιατί στρέφονται κυρίως εναντίον της Ελλάδας. Όλη η στρατηγική της «Γαλάζιας Πατρίδας», στρέφεται εναντίον της Ελλάδας...Η Ελλάδα οφείλει να εξηγήσει στους συμμάχους και τους εταίρους της, ότι σε τέτοιες μεθοδεύσεις ΔΕΝ θα είναι accommodative... Δεν μπορεί η Ελλάδα να αποδέχεται πλήρως το Διεθνές Δίκαιο μόνον όταν είναι εναντίον της, αλλά όταν είναι υπέρ της να το... διαπραγματεύεται με όσους την απειλούν! Αυτός ο διασυρμός απομειώνει το «διεθνές εκτόπισμα» της Ελλάδας! Δεν την καθιστά «αρεστή» στους συμμάχους της. Την οδηγεί να χάνει δυνητικούς συμμάχους...»

Kατά τον συντάκτη του άρθρο, το ερώτημα δεν είναι αν θα πάμε να «λύσουμε» τα προβλήματά μας με την Τουρκία, με βάση το Διεθνές Δίκαιο. Αλλά με βάση το Διεθνές Δίκαιο που ΙΣΧΥΕΙ σήμερα, δηλαδή το Δίκαιο της Θάλασσας. Το οποίο ΔΕΝ το έχει υπογράψει η Τουρκία γιατί συμφέρει την Ελλάδα - όχι την Τουρκία! 

«Αν θέλει κάποιος να πάει να «λύσει» τα προβλήματα της ΑΟΖ με την Τουρκία, βάσει προβλέψεων που υπήρχαν ΠΡΙΝ το 1982, όταν δεν υπήρχε κάν η έννοια της ΑΟΖ, κι όταν δεν υπήρχε η διεθνώς αποδεκτή αρχή ότι όλα τα νησιά έχουν πλήρη κυριαρχικά δικαιώματα σε ΑΟΖ, όποιος αυτό έχει στο μυαλό του, να το... ξεχάσει! Όποιος έχει στο μυαλό του να πάει να «λύσει» τα προβλήματα με την Τουρκία βάσει του Διεθνούς Δικαίου που προϋπήρχε, απλά ακυρώνει τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας. Και παραδίδει μέρος τους στην Τουρκία. Εξ υπαρχής...» προειδοποιεί ο συντάκτης.

Κατηγορεί ακόμα την Ελλάδα ότι σε αντίθεση με την Τουρκία, δεν εξασφάλισε τίποτα από την στήριξη του αιτήματος των σκανδιναβικών χωρών για ένταξή τους στο ΝΑΤΟ, ενώ στο ερώτημα αν ο Ερντογάν έκανε πράγματι «στροφή» στο Βίλνιους, εκτιμά ότι η απάντηση είναι αρνητική και ότι όποιος στηρίζει τη στρατηγική του σε αισιοδοξία ότι μπορούμε να τα βρούμε τελικά με την Τουρκία (του Ερντογάν) απλώς ζει στην... κοσμάρα του!

«Για να καταλάβετε: μας ζητούν «να τα βρούμε ειρηνικά» με χώρα που μας έχει προειδοποιήσει επισήμως με casus belli για να μην ασκήσουμε τα κυριαρχικά μας δικαιώματα στο Αιγαίο! Πράγμα που απαγορεύεται σαφέστατα από τον Καταστατικό Χάρτη του ΟΗΕ!Και απαιτούν να προσέλθουμε σε διάλογο με την Τουρκία, ΧΩΡΙΣ καν να ζητήσουμε να εκ των προτέρων να άρουν το παράνομο casus belli! Κι ύστερα είμαστε εμείς, οι «επαγγελματίες» πατριώτες, που «φταίμε»! Δεν είναι εκείνοι που κάνουν τα πάντα για να δώσουν τα πάντα και να «ξεμπερδεύουν»... Το λόμπυ του κατευνασμού είναι διακομματικό κι έχει διεισδύσει παντού! Αυτό βέβαια, ΔΕΝ μειώνει τις ευθύνες όσων του δίνουν «χώρο»...σημειώνει έντονα υπαινικτικά ο συντάκτης του άρθρου και καταλήγει :

«Αν δεν θέλατε να ξεπουλήσουμε το Αιγαίο, ας μην μας δίνατε 40%»

Για πολλούς, είναι απορίας άξιο πως και γιατί ο ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει τέτοιο θράσος και κάνει λόγο ανοιχτά για εθνική υποχώρηση στο θέμα του Αιγαίου, της ανατολικής Μεσογείου και φυσικά της Κύπρου. Από ότι φαίνεται, υπάρχει για όλα απάντηση. Στη προκειμένη περίπτωση, ένα παλαιότερο βίντεο του Μάκη Βορίδη, από την προηγούμενη διακυβέρνηση Μητσοτάκη, θα λύσει κάθε απορία. 

Ήταν μετά τις εκλογές του 2019, όπου η Νέα Δημοκρατία και οι πολιτευτές της θριάμβευσαν φορώντας περικεφαλαίες και παριστάνοντας τους μακεδονομάχους. Έπειτα λοιπόν από εκείνο το εκλογικό θρίαμβο, ήρθε στη Βουλή η πρόταση Βελόπουλου για την διενέργεια εξεταστικής για την Συμφωνία των Πρεσπών. Αυτή που ο Κυριάκος Μητσοτάκης μέσω του τότε εκπροσώπου του διαβεβαίωνε ότι θα καταργήσει και ο ίδιος δεσμευόταν ότι θα βάλει βέτο στην ενταξιακή πορεία των Σκοπίων.

Η απάντηση του Μάκη Βορίδη, ήταν αφοπλιστική: «Εσείς που θέλετε την ακύρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών, πήρατε μόλις 3%!»

Η αλαζονική λογική της κυβέρνησης Μητσοτάκη

Αυτή η ιστορική παρέμβαση Βορίδη, δείχνει το άμεσο μέλλον: Εμείς που αφήσαμε την Αγία Σοφία να γίνει τζαμί, που επιτρέψαμε αλλαγή συνόρων μέσω του παράνομου μνημόνιο Τουρκίας – Λιβύης, που δώσαμε το όνομα του Αιγαίου στην Τουρκία μέσω του TurkAegean, που φέραμε τους Τούρκους μέχρι τα ανοιχτά της Σητείας και τους αφήσαμε να εισβάλλουν στα Βαρώσια, πήραμε 40%. Άρα, δικαιούμαστε να δώσουμε ακόμα και τα Κύθηρα, άμα γουστάρουμε. Αυτή δυστυχώς είναι η αλαζονική λογική που έχει υιοθετηθεί από την κυβέρνηση. 

Το ζήτημα του γάμου μεταξύ ομόφυλων ζευγαριών

Ο “πολυδύναμος εκσυγχρονισμός”, τον οποίο πλέον επικαλείται τακτικά ο Κυριάκος Μητσοτάκης, συνδέεται άμεσα με την προσπάθεια που κάνει ο πρωθυπουργός να δείξει ότι επιθυμεί να κινηθεί στο εκσυγχρονιστικό κέντρο και ότι θα προχωρήσει σε μοντέρνες μεταρρυθμίσεις, μιας και το κυβερνών κόμμα έχει αφήσει πίσω το δεξιό του παρελθόν και έχει στραφεί πλέον στο κεντρώο ακροατήριο. 

Μόνο που ο δρόμος αυτός, όπως φαίνεται, δεν είναι σπαρμένος με ροδοπέταλα.  

Η εξαγγελία του πρωθυπουργού στο Bloomberg ότι θα φέρει τον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών, καθώς όπως είπε η ελληνική κοινωνία είναι ώριμη και έτοιμη για μια τέτοια μεταρρύθμιση, έχει φέρει υπόγειες αναταράξεις στη ΝΔ, που ενδεχομένως και να δημιουργήσουν πρόβλημα στην "μονοκρατορία" του Κ. Μητσοτάκη.

Οι πληροφορίες λένε ότι η συντηρητική δεξιά που κινείται γύρω από τον Αντώνη Σαμαρά δεν εμφανίζεται θετική σε μία τέτοια εξέλιξη.  

Ο Μάκης Βορίδης σε συνέντευξη που παραχώρησε το Σάββατο στο Mega, αναφερόμενος στις δηλώσεις του πρωθυπουργού διαφώνησε ανοιχτά με τα όσα εξήγγειλε ο Μητσοτάκης, υπενθυμίζοντας δε ότι ο ίδιος στο παρελθόν είχε καταψηφίσει το σχετικό σύμφωνο.

«Δεν είναι θέμα εκκλησίας γιατί αφορά πολιτικό γάμο. Η προσωπική μου άποψη είναι αρνητική και το είχα ξαναδηλώσει και όταν είχε έρθει το σύμφωνο το είχα καταψηφίσει. Ο πρωθυπουργός είπε πως θα γίνει σε μια συγκεκριμένη στιγμή. Θα δούμε πότε θα είναι αυτό» ανέφερε χαρακτηριστικά.  

Μάλιστα οι γκρίνιες αυτές έχουν φτάσει στο Μέγαρο Μαξίμου, με τα στελέχη της συντηρητικής ομάδας της ΝΔ να επισημαίνουν ότι στην περίπτωση που ψηφιστεί ένα τέτοιο νομοθέτημα θα υπάρξουν διαρροές των συντηρητικών ψηφοφόρων της ΝΔ προς τα κόμματα που βρίσκονται δεξιότερα της, δηλαδή στην Ελληνική Λύση, την Νίκη και τους Σπαρτιάτες. 

Οι ίδιοι άνθρωποι υπενθυμίζουν μάλιστα ότι όταν είχε έρθει προς ψήφιση το σύμφωνο συμβίωσης η ΝΔ είχε τριχοτομηθεί. Δεκαεννέα βουλευτές, μεταξύ των οποίων ο Κυριάκος Μητσοτάκης, το είχαν υπερψηφίσει, 28 είχαν ψηφίσει κατά και 27, μεταξύ των οποίων ο Αντώνης Σαμαράς, είχαν απουσιάσει.  

Ο Αντώνης Σαμαράς  μάλιστα, σε δύο πρόσφατες ομιλίες του, είχε τραβήξει κόκκινες γραμμές σε ό,τι αφορά σε αυτό το θέμα. Η  μία ομιλία είχε γίνει  στο Ζάππειο με αφορμή την ημέρα της Ευρώπης και η δεύτερη στην προεκλογική συγκέντρωση της Καλαμάτας. Εκεί  είχε ταχθεί κατά  της υιοθεσίας παιδιών από ομόφυλα ζευγάρια  λέγοντας ότι επιχειρείται να καθιερωθεί μέσω του γάμου των ομοφύλων ζευγαριών το “γονέας ένα” και “γονέας δύο”, αντί του πατέρας και μητέρα. 

Όλοι γνωρίζουν λοιπόν ότι ο πρώην πρωθυπουργός θα καταψηφίσει το νομοθέτημα της παράταξής του που αφορά αυτά τα θέματα. Το θέμα είναι ωστόσο πόσοι άλλοι θα τον ακολουθήσουν και κατά πόσο η διαφοροποίηση αυτή συγκεκριμένων στελεχών της ΝΔ (που ανήκουν στον συντηρητικό πυρήνα του κόμματος) όσο αφορά το αμφιλεγόμενο αυτό ζήτημα θα διαδραματίσει κάποιο ρόλο στην εξέλιξη της πολιτικής που ακολουθεί η τωρινή κυβέρνηση, που δεν θυμίζει σε καμία περίπτωση πολιτική δεξιού και συντηρητικού κόμματος.

Το κλίμα που έχει διαμορφωθεί στην κοινοβουλευτική ομάδα της ΝΔ ανάγκασε τον κ. Μητσοτάκη να μην αναφερθεί ουσιαστικά στο θέμα, κατά την ανάγνωση των προγραμματικών δηλώσεων της κυβέρνησης. Και οι πληροφιορίες λένε ότι το χρονοδιάγραμμα για τη νομοθετική πρωτοβουλία μπορεί να πάει πίσω, λόγω του φόβου για ενδεχόμενες εσωκομματικές αντιδράσεις από τον συντηρητικό πυρήνα της ΝΔ. Φυσικά, πολιτικά ορθό θα ήταν τα στελέχη αυτά της ΝΔ που αυτοχαρακτηρίζονται ως συντηρητικά, δεξιά και πατριώτες (μεταξύ αυτών και ο πρώην πρωθυπουργός Α. Σαμαράς) να αντιδράσουν με ανάλογο τρόπο και ευθέως στα όσα δήλωσε ο πρωθυπουργός σχετικά με τις "υποχωρήσεις" στα ελληνοτουρκικά, και να αφήσουν τις έμμεσες αντιδράσεις μέσω δημοσιεύσεων τρίτων προσώπων. 

Ωστόσο, πηγές αναφέρουν ότι το Μέγαρο Μαξίμου έχει αποφασίσει να μην λάβει υπ’ όψη του τις όποιες αντιδράσεις θα προέλθουν από τα συντηρητικά στελέχη και να προχωρήσει στην κατάθεση του νομοσχεδίου. Συνεπώς, ο θεός μαζί μας...

Χρήστος Τσάκος

Comments
* The email will not be published on the website.