ΚΗΡΥΞΗ ΕΘΝΙΚΟΥ ΠΕΝΘΟΥΣ ΕΔΩ ΚΑΙ ΤΩΡΑ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΔΥΟ ΗΡΩΙΚΟΥΣ ΠΙΛΟΤΟΥΣ

Σε θλίψη έχει βυθιστεί η Ελλάδα και οι Ένοπλες Δυνάμεις εδώ και δύο ημέρες λόγω της μοιραίας πτώσης του CL-215 Canadair κατά τη διάρκεια επιχείρησης κατάσβεσης της πυρκαγιάς που είχε ξεσπάσει στην Κάρυστο.

Δύο νέοι πιλότοι της Πολεμικής Αεροπορίας οδηγήθηκαν στο θάνατο, αφήνοντας πίσω τους ανθρώπους να θρηνούν για το χαμό τους. Ο λόγος για τον 34χρονο σμηναγό Χρήστο Μουλά και τον 27χρονο ανθυποσμηναγό Περικλή Στεφανίδη, χειριστές της 355 Μοίρας Τακτικών Μεταφορών της 112 Πτέρυγας Μάχης οι οποίοι, αψηφώντας τον κίνδυνο και τις εξαιρετικά δύσκολες συνθήκες, πραγματοποίησαν μια χαμηλή πτήση προκειμένου η ρίψη ύδατος να είναι όσο το δυνατόν πιο ακριβής, θυσιάζοντας έτσι τις ζωές τους για να βοηθήσουν τους συμπολίτες τους. Ο χαρακτηρισμός "ήρωες" είναι πολύ λίγος μπροστά στο μέγεθος της ανθρωπιάς και της γενναιότητας που επίδειξαν οι δύο αυτοί πιλότοι.

Mε ορθή απόφαση του υπουργού Εθνικής Άμυνας, Νίκου Δένδια, κηρύχθηκε τριήμερο πένθος στις Ένοπλες Δυνάμεις (από 25 έως 27 Ιουλίου 2023) για την απώλεια της ζωής, εν ώρα καθήκοντος, των Αξιωματικών της Πολεμικής Αεροπορίας και χειριστών του πυροσβεστικού αεροσκάφους CL-215, το οποίο επιχειρούσε στην Εύβοια.

Ο Νίκος Δένδιας δήλωσε σχετικά με την απώλεια ζωής των χειριστών του πυροσβεστικού αεροσκάφους CL-215, στην Εύβοια:

«Η απώλεια της ζωής των Αξιωματικών της Πολεμικής Αεροπορίας και χειριστών του πυροσβεστικού αεροσκάφους, εν ώρα καθήκοντος και ενώ επιχειρούσαν να προστατεύσουν τις ζωές και τις περιουσίες των πολιτών, όπως και το περιβάλλον της πατρίδας μας, προκαλεί βαθύτατη θλίψη.

Η σκέψη μας βρίσκεται στις οικογένειές τους και στους συναδέλφους τους, στους οποίους απευθύνουμε τα πλέον ειλικρινή μας συλλυπητήρια».   

Ωστόσο αυτό δεν είναι αρκετό...

Πρέπει να σημειωθεί ότι είναι άλλο το εθνικό πένθος και άλλο το πένθος στις Ένοπλες Δυνάμεις. Επί της ουσίας όταν κηρύσσεται πένθος στις Ένοπλες Δυνάμεις οι σημαίες στις στρατιωτικές Μονάδες, Υπηρεσίες και Καταστήματα θα κυματίζουν μεσίστιες, ενώ οι υπόλοιπες δημόσιες υπηρεσίες συνεχίζουν να λειτουργούν κανονικά, σαν να μην συνέβη τίποτα. 

Θεωρώ σημάδι αναισθησίας, εάν όχι πρόκλησης, το γεγονός ότι ο πρωθυπουργός δεν κήρυξε τριήμερο Εθνικό Πένθος για τους πιλότους μας, καθώς και ότι υπήρξαν ελάχιστες αντιδράσεις τόσο από το πολιτικό προσωπικό της χώρας, όσο και από την ελληνική κοινωνία... 

Εγώ ως απλός πολίτης και νέος διερωτώμαι: Με ποια λογική κηρύττεται εθνικό πένθος (έστω και από την τότε υπηρεσιακή κυβέρνηση) για το πολύνεκρο ναυάγιο λαθρομεταναστών στη Πύλο, ενώ τώρα όχι; 

Κανείς δεν αμφισβητεί ότι όλες οι ανθρώπινες ζωές έχουν την ίδια αξία. Παρόλα αυτά, είναι άκρως παράλογο να κηρύττεται εθνικό πένθος για δεκάδες αλλοδαπούς λαθρομετανάστες που προσπάθησαν να εισέλθουν παράνομα εντός της χώρας και δυστυχώς έχασαν τη ζωή τους, σε διεθνή μάλιστα ύδατα, και όχι για δύο Έλληνες που έδωσαν τις ζωές τους προκειμένου να συνεισφέρουν όσο το δυνατόν περισσότερο στη κατάσβεση της πυρκαγιάς στη Κάρυστο και στο να σωθούν ανθρώπινες ζωές και περιουσίες. 

Συνεπώς, θεωρώ πως η κυβέρνηση έστω και καθυστερημένα οφείλει να κηρύξει εδώ και τώρα Εθνικό Πένθος για τους δυο ηρωικούς πιλότους. 

Οι πολιτικές αντιδράσεις 

Υπήρξαν ελάχιστες πολιτικές αντιδράσεις σχετικά με τη μη κήρυξη Εθνικού Πένθους από τη κυβέρνηση όσο αφορά τη πτώση του μοιραίου Καναντερ, με τραγικό απολογισμό δύο νεκρούς. 

Η Ελληνική Λύση και ο Κ. Βελόπουλος έσπευσαν να στηλιτεύσουν την απρεπή αυτή απόφαση της κυβέρνησης, απαιτώντας την κήρυξη εθνικού πένθους, τόσο μέσα από την έκδοση δελτίου τύπου επί του θέματος, όσο και από αλλεπάλληλα tweets και κοινοβουλευτικές δηλώσεις. 

Η πρόεδρος του εξωκοινοβουλευτικού κόμματος Φωνή Λογικής, Αφροδίτη Λατινοπούλουμε δημοσίευση της στο Twitter, επέκρινε σκληρά τη μη κήρυξη Εθνικού Πένθους: 

«Τριήμερο Εθνικό Πένθος για δυστύχημα με λαθρομετανάστες σε διεθνή ύδατα, ξέραμε να κηρύξουμε. Τριήμερο Εθνικό Πένθος για τον άδικο χαμό των πιλότων μας που παλεύουν μερόνυχτα με τις φωτιές, δεν μπορούμε να κηρύξουμε. Μην πει κανείς πως κήρυξε ο στρατός, γιατί αυτό έλειπε. Προτεραιότητες».  

Η απρόσμενη και καλοδεχούμενη κίνηση της "Νίκης"

Με δελτίο τύπου ανήμερα της πτώσης του Καναντέρ, το κόμμα Νίκη και τα μέλη του εξέφρασαν τα βαθιά τους συλλυπητήρια στην οικογένεια και τους οικείους των δύο  νεκρών πιλότων, χαρακτηρίζοντας τους ως "επί γης αγγέλων". 

Προσωπικά, πολύ καλή εντύπωση μου δημιούργησε η κίνηση της Κοινοβουλευτική Ομάδα της ΝΙΚΗΣ, ως ελάχιστη ένδειξη τιμής και σεβασμού στους δύο ηρωικούς πιλότους, να αφιερώσει μέρος του πρώτου μισθού της στις οικογένειές τους, κάτι που δεν είδαμε να πράττουν άλλες κοινοβουλευτικές ομάδες. 

Η απαράδεκτη και χυδαία δήλωση του αναπληρωτή ΥΠΕΣ 

Αίσθηση -το λιγότερο- προκάλεσαν τα λόγια του αναπληρωτή υπουργού Εσωτερικών Θόδωρου Λιβάνιου, ο οποίος, μιλώντας για την πτώση του Καναντέρ στην Κάρυστο, που κατέληξε με τον τραγικό θάνατο των δύο πιλότων, είπε: «Δυστυχώς η ζωή, ή ευτυχώς η ζωή, συνεχίζεται», «τερματίζοντας» την κυβερνητική αδιαφορία και αναισθησία για τον ελληνικό λαό.

Από την πλευρά του ΚΚΕ, ο Θανάσης Παφίλης στηλίτευσε προκαταβολικά τα κροκοδείλια δάκρυα της κυβέρνησης, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Θα λέτε πόσο λυπάστε, συλλυπητήρια συγγενείς και ότι θα δώσετε αποζημιώσεις».

Μάλιστα, την παραίτηση του αναπληρωτή υπουργού Εσωτερικών Εσωτερικών (ΥΠΕΣ) Θεόδωρου Λιβάνιου ζητά με χθεσινό της πρωτοσέλιδο η εφημερίδα Δημοκρατία.

«Ύβρις! Χυδαία δήλωση Λιβάνιου για τους νεκρούς πιλότους» είναι το χτύπημα στο πρωτοσέλιδο της δεξιάς εφημερίδας, η οποία διερωτάται για το αν και και πόσο μπορεί να παραμείνει στη θέση του ο αναπληρωτής ΥΠΕΣ, ύστερα από αυτές τις δηλώσεις. Χρήστος Τσάκος

Comments
* The email will not be published on the website.