ΤΟ ΠΑΤΑΤΡΑΚ ΤΗΣ ΚΑΛΠΗΣ

Ορέστης-Άγγελος Κράλης - φοιτητής Πολιτικών Επιστημών και Ιστορίας στο Πάντειο Πανεπιστήμιο 

«Σίγουρα δεν ήταν μια ιδιαίτερα καλή βραδιά για την Νέα Δημοκρατία» δήλωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης σχετικά με τα αποτελέσματα του Β΄ γύρου των αυτοδιοίκητων εκλογών. Μία κατά τα άλλα μετριοπαθής δήλωση από τον πρωθυπουργό, που είχε θέσει ως στόχο την «κατάκτηση» του συνόλου των περιφερειών και την συντριπτική πλειοψηφία των δήμων της χώρας.

 Η περασμένη Κυριακή υπήρξε σημαντικό χτύπημα στην αλαζονεία του 41%. Το Μαξίμου επιχείρησε να χρωματίσει την αυτοδιοίκηση, μια τακτική που τελικά δεν ήταν και τόσο επικερδής. Η Πειραιώς πλήρωσε την πορεία που χάραξε, χάνοντας πρωτεύουσα και συμπρωτεύουσα με τρόπο εμφατικό, ενώ οι γαλάζιοι αντάρτες μονάχα πρόσθεταν στον ατελείωτο νεοδημοκρατικό πονοκέφαλο. Εκτός αυτού, το αποτέλεσμα της Κυριακής υπήρξε ένα «βαρύ χαστούκι» στην οικογενειοκρατία, με τον πρίγκιπα των Αθηνών να εκθρονίζεται από έναν Δούκα (αστειάκι κλεμμένο από ομιλία του Ανδρουλάκη)!

 Και μιάς που έθιξα τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, οφείλουμε να αποτιμήσουμε και τα «πράσινα αποτελέσματα». Η μεγάλη δημοκρατική παράταξη, μετά από πολλά χρόνια μπορεί περήφανα να λέει πως βρίσκεται στην όχθη των νικητών. Η αισιοδοξία και τα χαμόγελα έχουν πλέον επανέλθει για τα καλά στη Χαριλάου που δικαιολογημένα μπορεί να στοχεύει ψηλά. Το ΠΑΣΟΚ κατόρθωσε το πρώτο μεγάλο χτύπημα στο σύστημα Μητσοτάκη και τώρα θα επιδιώξει την εδραίωση του στην κοινωνία ως μόνη εναλλακτική απέναντι στην Νέα Δημοκρατία. Για τον ίδιο λόγο, στελέχη του κόμματος, φρόντισαν από νωρίς να ξεκόψουν τα σενάρια για συνεργασία με τον ΣΥΡΙΖΑ που φαίνεται να μην μπορεί να σηκώσει κεφάλι. 

Ο πρόεδρος τώρα της πονεμένης αξιωματικής αντιπολίτευσης, εκ της Νιού Γιόρκ ορμώμενος μιλώντας για ρωγμές στην ΝΔ, έσπευσε να οικειοποιηθεί την νίκη των προοδευτικών δυνάμεων. Ο Στέφανος Κασσελάκης (βίον ανθόσπαρτον πρόεδρε!), παρά την καλή του πρόθεση, πιθανότατα αγνοεί το γεγονός πως ο ΣΥΡΙΖΑ δεν είχε υποψήφιο ούτε για δείγμα στον Β’ γύρο. Κακά τα ψέματα η Κουμουνδούρου δεν είχε και το καλύτερο δείγμα γραφής στην αυτοδιοικητική αυτή κάλπη, καθώς επιβεβαιώθηκε η ελλιπής σύνδεση του κόμματος με την κοινωνία. Παράλληλα οι εσωκομματικές αναταραχές φουντώνουν στην αξιωματική αντιπολίτευση με το συνέδριο της να πλησιάζει επικίνδυνα γρήγορα. Σίγουρα τα αποτελέσματα σε δήμους και περιφέρειες δεν φαίνεται να βοήθησαν και ιδιαίτερα στην συμφιλίωση μεταξύ των αφίλιωτων συντρόφων! 

Το πιο σημαντικό μήνυμα όλων, βέβαια, είναι πως οι εκβιασμοί που εκστομίστηκαν κατέπεσαν (περιέργως) από την λαϊκή εντολή! Παρά την εξαιρετικά ανησυχητική αποχή, η κάλπη έβγαλε ηχηρό μήνυμα προς τους τραμπουκισμούς που στόχευαν στην κατατρομοκράτηση των ψηφοφόρων.


Φάκελος "Θεσσαλία"

Μεγάλος νικητής στην περιφέρεια Θεσσαλίας αναδείχθηκε ο Δημήτρης Κουρέτας, προερχόμενος από τον χώρο του ΠΑΣΟΚ, με ποσοστό 59,68% έναντι του 40,32% του Κων/νου Αγοραστού, περιφερειάρχη από το 2010 και εκλεκτού του Μεγάρου Μαξίμου. 

Με αφορμή αυτή την εκλογική μάχη ξεκίνησε ο χορός των εκβιασμών και των τραμπουκισμών των ψηφοφόρων. Μετά τις καταστροφικές πλημμύρες που στέρησαν την ζωή σε ανθρώπους και ζώα, τις πλημμύρες που διέλυσαν το βιός χιλιάδων ανθρώπων, τις πλημμύρες που έθαψαν χωρίς έλεος τρεις νομούς, η κυβέρνηση ανανέωσε την εμπιστοσύνη της στον περιφερειάρχη Αγοραστό, για να γιατρεύσει τις πληγές που με την άγνοια του ο ίδιος καλλιέργησε. Μάλιστα όχι απλά ανανεώθηκε η εμπιστοσύνη στο πρόσωπο του, αλλά επιχειρήθηκε να προωθηθεί με ωμές απειλές προς τους πολίτες. Ο Λευτέρης Αυγενάκης (Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης) σε κοινή συνέντευξη τύπου με τον κ. Αγοραστό διαμήνυσε πως οι αποζημιώσεις προς τους πληγέντες θα δωθούν μόνο εφόσον επανεκλεγεί ο εκλεκτός του Μαξίμου. Ο στυγνός εκβιασμός προς τους ταλαιπωρημένους Θεσσαλούς δεν πέρασε στο "ντούκου". Πέρα από την καταγγελία του κ. Κουρέτα, την καταδίκη του έδειξε και το εκλογικό σώμα που καταψήφισε τον γαλάζιο υποψήφιο ακόμα και στην έδρα του τη Λάρισα!

Ο λαός της Θεσσαλίας αποδοκίμασε τους εκβιασμούς και τιμώρησε τον Αγοραστό για την καταστροφική χάραξη (ή μη) της πολιτικής του. Ο καθηγητής Κουρέτας τόνισε πως η νίκη του είναι πικρή εξαιτίας των τεραστίων διαστάσεων της καταστροφής και υποσχέθηκε πως θα ριχτεί με το καλημέρα στη σκληρή δουλειά για να θεραπεύσει την πληγή. 


 Αποτέλεσμα ημιχρόνου: εκβιασμοί ΝΔ 0 - 1 λαϊκή βούληση


Φάκελος "Χαλάνδρι"

Και τώρα στα δικά μας (ή μάλλον στα δικά μου)

Σίμος και πάλι Σίμος στο Χαλάνδρι! Ο κ. Ρούσσος επανεξελέγει με το εμφατικό 60,77% έναντι του 39,23% της εκλεκτής της ΝΔ, Κρίστης Αγαπητού.

Τις εκλογές στο Χαλάνδρι της έζησα από πρώτο χέρι. Ο επανεκλεγής δήμαρχος έχει κατορθώσει μετά από 2 θητείες να είναι ο άνθρωπος του λαού. Για τον δημότη δεν είναι ο κύριος Ρούσσος, αλλά ο Σίμος, επίτευγμα που λίγοι μπορούν να περηφανεύονται πως κοσμεί το δυναμικό τους. Φυσικά αυτό αποτυπώνεται και στο αποτέλεσμα, με την εκλογή από τον Α' γύρο να χάνεται για κάτι λιγότερο από 50 ψήφους. 

Στον Β' γύρο δέχθηκε ανηλεή πόλεμο, ουσιαστικά από το ίδιο το κράτος. Προκειμένου να υποστηριχτεί η υποψηφιότητα της κ. Αγαπητού, μιάς και προγραμματικά χώλαινε, επιστρατεύτηκαν οι "σκοτεινές δυνάμεις" της Πειραιώς, με τον Υπουργό Εργασίας Άδωνι Γεωργιάδη και τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Παύλο Μαρινάκη να κάνουν ανοιχτές δηλώσεις. Κουνώντας το δάχτυλο και με την υπεροψία που τους χαρακτηρίζει, απείλησαν ευθέως τους κατοίκους του Χαλανδρίου, τονίζοντας σε διάφορες εμφανίσεις πως η επανεκλογή του "δημάρχου ΑΝΤΑΡΣΥΑ" θα στερούσε από τον δήμο προγράμματα ΕΣΠΑ και λοιπές χρηματοδοτήσεις. Δίχως την παραμικρή ντροπή μάλιστα ο κ. Γεωργιάδης, σε κοινή γαλάζια εκδήλωση με την κ. Αγαπητού και τον κ. Ρώμα (που 2 εβδομάδες νωρίτερα εξαπέλυε χοντρές "μπιχτές" προς το πρόσωπο της πλέον "συντρόφισσας" του), μπροστά στην επιδοκιμασία των παρευρισκόμενων κραύγασε πως θα κάνει δύσκολη την ζωή του κ. Ρούσσου, εάν εκείνος επανεκλεγόταν. Μεγάλες και κενές κουβέντες με σκοπό απλά την κινητοποίηση του κόσμου μέσω της κατατρομοκράτησης του!

Οι κάτοικοι του Χαλανδρίου, προς απογοήτευση των υποφαινόμενων βέβαια, δεν λύγισαν. Η αλαζονεία και οι απειλές πήραν και στο Χαλάνδρι την απάντηση που τους αρμόζει!


Τελικό σκορ: εκβιασμοί ΝΔ 0 - 2 λαϊκή βούληση


"Νταμπλ σκορ" στην συμπρωτεύουσα

Στην Θεσσαλονίκη ο προερχόμενος απ' το ΠΑΣΟΚ Στέλιος Αγγελούδης έκανε περίπατο, συγκεντρώνοντας 67,33%, με τον νυν δήμαρχο και υποστηριζόμενο από την ΝΔ Κώστα Ζέρβα να λαμβάνει 32,67%.

Με μία διαφορά της τάξης των 26 χιλιάδων ψήφων επικράτησε ο κ. Αγγελούδης (50.305 ψήφοι), με τον λαό της Θεσσαλονίκης να δείχνει την πόρτα της εξόδου στον κ. Ζέρβα (24.413 ψήφους), που έχει την όχι και τόσο ευκαταφρόνητη τιμή να θεωρείται από τους ντόπιους "ο χειρότερος δήμαρχος στην ιστορία της πόλης", υπερκερνώντας ακόμα και τον Βασίλη Παπαγεωργόπουλο! 

Η νίκη Αγγελούδη είναι μία ακόμη ένδειξη της αποδοκιμασίας του κόσμου προς την κυβέρνηση, αλλά και προς την αυτοκαταστροφική δημαρχεία Ζέρβα, που στηριζόταν μονάχα στους κομματικούς μηχανισμούς της ΝΔ. Ο νεοεκλεγής δήμαρχος δήλωσε πως ήρθε η στιγμή να αλλάξει η πόλη σελίδα και έβαλε στόχο να κερδίσει την εμπιστοσύνη όλων, ακόμα και όσων δεν τον ψήφισαν. Ως πρώτες του προτεραιότητες έθεσε τον καθαρισμό της πόλης, με τα σκουπίδια στους δρόμους να έχουν φτάσει στο απροχώρητο, και την δημιουργία χώρων πρασίνου, που έχει ανάγκη η πόλη.

Σεισμός στη "μάχη της Αθήνας"

Η απόλυτη ανάτροπη όμως, αυτή που έδωσε το πιο γερό χαστούκι στο Μαξίμου, δεν είναι άλλη από την θριαμβευτική νίκη του Χάρη Δούκα στο δήμο Αθηναίων! Ο καθηγητής του ΕΜΠ, συγκέντρωσε 55,96% ενώ ο δήμαρχος Κώστας Μπακογιάννης έμεινε χαμηλά στο 44,04%.

Ο κ. Δούκας, προσωπική επιλογή του Νίκου Ανδρουλάκη, κόντρα σε όλους και όλα πέτυχε την μεγαλύτερη αναταραχή στην ιστορία της τοπικής αυτοδιοίκησης. Σε χρονική περίοδο μίας εβδομάδας υπετριπλασίασε τις ψήφους που έλαβε στον Α' γύρο, πηγαίνοντας από το 14,19% και τις 19.842 ψήφους, στις 64.055 ψήφους και το παραλίγο 56%. Η προσωπικότητα του συσπείρωσε όλες τις αντιΜπακογιαννικές δυνάμεις και το αποτέλεσμα αποτελεί μία ηχηρή δήλωση αντίστασης στην οικογενειοκρατία και τον πολιτικό ναρκισσισμό. Με οδηγό το πρόγραμμα και τις μελετημένες προτάσεις του κατόρθωσε να αποδομήσει τα ,όχι ιδιαιτέρως ισχυρά, αφηγήματα της δημοτικής αρχής Μπακογιάννη και να κερδίσει την συμπάθεια των Αθηναίων "πληγέντων". 

Όσο για το πρόβλημα αναγνωρισιμότητας που είχε, εξανεμίστηκε μετά το ντιμπέιτ όπου έδωσε ρεσιτάλ! Η σιγουριά του πρίγκιπα Μπακογιάννη έδωσε σημαντικό πάτημα στον Δούκα, ο οποίος καλά προετοιμασμένος μίλησε για τα πραγματικά προβλήματα της Αθήνας και παρουσίασε ουσιαστική εναλλακτική, την οποία τελικά αγκάλιασε το εκλογικό σώμα. 

Μεγάλη επίσης επιτυχία ήταν και το γεγονός πως "τάραξε" την πρόσφατη νοοτροπία του "ό,τι και αν ψηφίσεις, δεν αλλάζει τίποτα". Ο Χάρης Δούκας, ένας απλός καθηγητής πανεπιστημίου, ένας καθημερινός πολίτης τα έβαλε με την οικογένεια Μητσοτάκη, με έναν άνθρωπο που είχε απύθμενους πόρους και ένα ολόκληρο σύστημα στο πλευρό του. Τα έβαλε με έναν άνθρωπο που είναι επαγγελματίας πολιτικός, οριακά ανίκανος βέβαια, αλλά εκλεκτός μίας καλοκουρδισμένης μηχανής. Κανείς δεν πίστευε ότι μπορεί να γονατίσει τον παντοδύναμο δήμαρχο, ούτε καν ο ίδιος! Όμως η λογική πρυτάνευσε και ο κόσμος επέλεξε με βάση την αξία, το πρόγραμμα, αλλά και την ταλαιπωρία που πέρασε. 

Ο Δούκας νίκησε, η Αθήνα νίκησε, το σύστημα μαζεύει τα κομμάτια του!

Συμπέρασμα

Ο Β' γύρος μας έδειξε ότι η ψήφος είναι το όπλο για την αλλαγή. Παρόλα αυτά η αποχή έσπασε κάθε ρεκόρ. Παρότι τα αποτελέσματα "κάρφωσαν" την κυβέρνηση και χαροποίησαν τον κόσμο, η αποχή μετριάζει τους πανηγυρισμούς. Η ψήφος είναι καθήκον μας και οφείλουμε να το υπηρετούμε. Αλλιώς βλέπω στον ορίζοντα τους ... Μπακογιάννιδες του πολιτικού μας συστήματος να ξανάρχονται!

Comments
* The email will not be published on the website.