ΣΤΑΘΕΡΑ, ΤΟΛΜΗΡΑ, ΝΤΟΛΜΑΔΑΚΙΑ ...

Ορέστης-Άγγελος Κράλης - φοιτητής Πολιτικών Επιστημών και Ιστορίας στο Πάντειο Πανεπιστήμιο 

Έχει περάσει μόλις μία εβδομάδα από την ορκωμοσία του Κυριάκου Μητσοτάκη στο προεδρικό Μέγαρο, που σηματοδότησε την έναρξη της δεύτερης πρωθυπουργικής του θητείας. Η υπουργική σύνθεση αποφασίστηκε και το κυβερνητικό σχήμα ορκίστηκε. Σήμερα στο κοινοβούλιο θα ορκιστούν και οι νέοι βουλευτές. Είναι λοιπόν, νομίζω, μια συνετή στιγμή για αποτίμηση του αποτελέσματος, μια στιγμή για λογική και ρεαλιστική κριτική των προεκλογικών εξαγγελιών καθώς και μια ψύχραιμη εκτίμηση του έργου που θα εκτελεστεί την προσεχή 4ετια. 

Η κυβέρνηση του Κυριακού Μητσοτάκη προέβη σε πολλά και σοβαρά ατοπήματα την περίοδο 2019-2023. Κανείς φυσικά δεν ακυρώνει την δυσκολία της εποχής (covid, ελληνοτουρκικά στα κόκκινα, ενεργειακή κρίση, κτλ...). Παράλληλα, βέβαια, κανείς δεν μπορεί με σιγουριά να δηλώσει πως η κυβέρνηση ενήργησε με γνώμονα το κοινό συμφέρον. Οι κοινωνικές ανισότητες πήραν τον ανήφορο, οι μετακλητοί-βολεμένοι έσπασαν κάθε ρεκόρ, οι δυνάμεις καταστολής υπερενισχυθήκαν ενώ οι δυνάμεις πρόληψης παραμελήθηκαν, το Ε.Σ.Υ. μέσα σε δύσκολους καιρούς αποδυναμώθηκε κάνοντας τα ιδιωτικά νοσοκομεία να αποκτούν την πρωτοκαθεδρία, η δημόσια παιδεία συνέχισε την αδιάκοπη της καταβαράθρωση αφαιμάζοντας τα νέα μυαλά από κάθε θέληση για πρακτική γνώση και αναζήτηση, οι ήδη ισχυροί έγιναν ακόμα ισχυρότεροι με την κάλυψη των γαλάζιων golden boys. Ειλικρινά μπορώ να συνεχίσω για ώρες.

 Έχοντας αυτά κατά νου, δεν περίμενα το αποτέλεσμα που αναδείχθηκε στην κάλπη. Η κυβέρνηση της ΝΔ που επικοινωνιακά υπήρξε στην διάρκεια της τετραετίας αυταρχική, μειωτική, προσβλητική και αλαζονική, όχι μόνο δεν υπέστη διαρροή ψηφοφόρων αλλά μάλιστα διατηρώντας τον πυρήνα του 2019 σχεδόν ανέπαφο κατάφερε να βελτιώσει τα ποσοστά της, γεγονός πρωτάκουστο για ένα οποιοδήποτε κυβερνητικό σχήμα, ειδικά τόσο φθαρμένο. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης πέτυχε ένα εξωπραγματικό αποτέλεσμα που σίγουρα ούτε ο ίδιος δεν θα μπορούσε να φανταστεί. Η νίκη δικαιωματικά ανήκει κατά κύριο λόγο σε εκείνον, καθώς κατόρθωσε με το σωστό "πλασάρισμα" του ίδιου, λίγο καιρό πριν τις εκλογές να αλλάξει τα δεδομένα. Έβγαλε από το κάδρο τα αρνητικά της διακυβέρνησης (για τα οποία κανένα ποσοστό δεν μπορεί να λειτουργήσει ως συγχωροχάρτι) και προώθησε αυτό που ο κόσμος θέλει πάντοτε να ακούει, δηλαδή το χαρτί της σταθερότητας και της ανάπτυξης, χωρίς να ξεπεράσει το όριο. Τι ακριβώς όμως πρόταξε ως προεκλογικό όχημα προς το 40%; 

Αρχικά η Νέα Δημοκρατία υποσχέθηκε καλύτερους οικονομικούς όρους ζωής, με αύξηση μισθών (μέσος στα 1.500€, κατώτατος στα 950€), σταδιακή κατάργηση των εισφορών και αύξηση συντάξεων. Η παραδοχή όμως ότι "θα παντρευτούμε" τις υψηλές τιμές δεν επιβεβαιώνει την βελτίωση αλλά την σταθεροποίηση των μέσων όρων προς τα πάνω. Συνεπώς δεν θα ζούμε πιο άνετα, απλώς θα περνούν από τα χέρια μας (χωρίς να μένουν σε αυτά) περισσότερα λεφτά. Δεσμεύτηκε επίσης για ανάπτυξη, με την επανένταξη της χώρας στην επενδυτική βαθμίδα και δικαιότερη φορολογία με έμφαση στην πάταξη της φοροδιαφυγής. Στην συνέχεια ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει ο ίδιος τάξει επενδύσεις, με αύξηση των εξαγωγών, έργα υποδομής, αναπτυξιακά σχέδια για την επαρχία και τα νησιά και υποστήριξη της εξωστρέφειας των ελληνικών επιχειρήσεων. Τα παραπάνω θυμίζουν σε έναν βαθμό τις βλέψεις του Χαρίλαου Τρικούπη, που θεωρούσε την χώρα ως μοχλό της ανάπτυξης και αγωνιζόταν με κάθε κόστος για την έλευση αυτής. Όλοι γνωρίζουμε πως κατέληξε αυτό... 

Ο πρωθυπουργός επίσης εγγυήθηκε για την μείωση της ανεργίας σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα, με δημιουργία καλά αμειβόμενων θέσεων εργασίας. Δεδομένου βέβαια ότι στην Ελλάδα του CEO που "προειδοποιεί" χωρίς ενδοιασμούς τους εργαζόμενους του για την ψήφο τους, δεν είναι ποτέ βέβαιο εάν θα καταλήξει κάνεις να εργάζεται σε μεσαιωνικό καθεστώς. Το πρόγραμμα της Νέας Δημοκρατίας κάνει επίσης λόγο και για τις υποδομές και τις μεταφορές, με ολοκλήρωση έργων, προμήθεια νέων λεωφορείων και στόχο για μείωση των τροχαίων ατυχημάτων. Μετά το έγκλημα στα Τέμπη βέβαια και την ανάδειξη όλων των παθογενειών που το κυβερνών κόμμα έχει σε μεγάλο βαθμό εκθρέψει, θαρρώ πως ούτε και ο πιο φανατικός ΔΑΠίτης δεν θα μπορεί να τους δείξει εμπιστοσύνη (σε αυτόν τον τομέα τουλάχιστον). 

Ιδιαίτερο προγραμματικό βάρος επίσης δίνεται και στην αγροτική παραγωγή που η ΝΔ θα αυξήσει και θα προστατεύσει, αλλά και στον τουρισμό που θα μετατραπεί σε 12μηνο αντί για σεζόν και θα είναι παράλληλα βιώσιμος και για τους ντόπιους. Με τόσα "θα" εδώ, θέλοντας και μη παραπέμπεται κανείς στον αείμνηστο Χάρρυ Κλυνν και τα σατιρικά σκιτσάκια με τα οποία καυτηρίαζε τις εξωφρενικές υποσχέσεις του πατέρα Μητσοτάκη. Το μήλο απ' ό,τι φαίνεται όντως πέφτει κάτω απ’ τη μηλιά! 

Για την υγεία το κυβερνών κόμμα αναφέρει ότι θέλει να αυξήσει τις δαπάνες, να προσλάβει προσωπικό, να ανακαινίσει νοσοκομεία και να αναβαθμίσει το ΕΚΑΒ. Κρίνοντας από το έργο αποδόμησης που ακολουθήθηκε την πρώτη τετραετία καθώς και από την τοποθέτηση στο Υπουργείο Υγείας ενός ανθρώπου που δεν ενδιαφέρεται για το πολιτικό κόστος, του Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, μάλλον τα θέλω της κυβέρνησης είναι στην πραγματικότητα διαφορετικά. Προσωπικά εικάζω πως ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν θέλει να διαλύσει το ΕΣΥ. Θέλει όμως ΣΔΙΤ (Σύμπραξη Δημοσίου-Ιδιωτικού Τομέα). Η κίνηση αυτή σταδιακά θα κάνει την υγεία και στην χώρα μας εξολοκλήρου εμπόρευμα, προς όφελος και εκμετάλλευση των τζακιών που ευνοούν και ευνοούνται από την τρέχουσα αρχή. 

Στο εξίσου μείζων ζήτημα της Παιδείας η ΝΔ υποσχέθηκε περισσότερα πρότυπα σχολικά ιδρύματα καθώς και περισσότερες φοιτητικές εστίες (πάντοτε μέσω ΣΔΙΤ). Κατά την ταπεινή μου γνώμη το κυβερνών κόμμα παρότι δεν το δείχνει άμεσα, έχει πιάσει ακριβώς τον παλμό της εκπαίδευσης στην Ελλάδα. Το πρόγραμμα της σε αυτό το κομμάτι είναι ελλιπέστατο (σκόπιμα θα έλεγε κάποιος κακεντρεχής), μη παρουσιάζοντας έστω και μια λύση στα ουσιώδη και εξαιρετικά διογκωμένα λόγω Ν. Κεραμέως προβλήματα. Με σχολεία ετοιμόρροπα ακόμα και σε μεγάλα αστικά κέντρα, με κτήρια που ακόμα στο 2023 δεν είναι προσβάσιμα σε όλους, με κονδύλια οριακά υψηλότερα της πυρασφάλειας που είναι αντικειμενικά παραδομένη στην βούληση του θείου, με καθηγητές ανειδίκευτους να βολεύονται σε κομβικές θέσεις και καθηγητές αξιόλογους πάντοτε να καταλήγουν στα αζήτητα, χωρίς καν να συζητάμε για την ύλη που είναι κακογραμμένη και ανούσια. Σωστά λοιπόν θα αναρωτηθούμε γιατί δεν αντιμετωπίζονται τα ανωτέρω; Μα γιατί στόχος είναι η ενίσχυση της ιδιωτικής εκπαίδευσης! Η συστηματική και στατιστικά αυξανόμενη χρύσωση των φροντιστηρίων, μέλλει πλέον να πλαισιωθεί από την εναπόθεση τεραστίων ποσών σε ιδιωτικά κολέγια, μιας και η βάναυση και κατάφωρα άδικη διαδικασία των πανελληνίων μονάχα χειροτερεύει, αφήνοντας όλο και περισσότερους εκτός δημοσίων ΑΕΙ. Για μία ακόμη φορά παρατηρούμε πως και τα πιο ευαίσθητα ζητήματα της κοινωνίας, αποτελούν για τα στελέχη της Νέας Δημοκρατίας, προϊόν για business. 

Επιπρόσθετα οι προεκλογικές εξαγγελίες περιλαμβάνουν επίσης:  

  • Αντιμετώπιση του δημογραφικού με παροχή ελαφρύνσεων σε νέους για την δημιουργία οικογένειας. Η ενίσχυση θα προέλθει από το Ταμείο Ανάκαμψης και θα είναι αινιγματικά λιγότερη από την αναγκαία, μιας και η κυβέρνηση έχει διαφορετικές απόψεις για τον διαμοιρασμό των πόρων.
  • Ψηφιακή μετάβαση και πράσινο μετασχηματισμό με στόχο την ψηφιοποίηση του δημόσιου και την εξάλειψη της γραφειοκρατίας, μείωση των ρύπων και χρήση ανανεώσιμων πηγών
  • Δικαιοσύνη και θεσμοί. Εδώ στόχος είναι η επιτάχυνση απονομής δικαιοσύνης, η ενίσχυση του ανθρώπινου δυναμικού, η αναβάθμιση των δομών, συνταγματική αναθεώρηση, ισχυροποίηση της αυτοδιοίκησης, διαφάνεια και αξιοκρατία στο δημόσιο. Για την δικαιοσύνη τα λόγια είναι περιττά καθώς η ΝΔ έχει επανειλημμένως αποπειραθεί να την χειραγωγήσει, υποσκάπτοντας την ανεξαρτησία της. Για τα λοιπά μένει μονάχα να παρατηρήσουμε τις εξελίξεις.
  • Εξωτερική πολιτική και απόδημος ελληνισμός. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης θέλει μια Ελλάδα να διαδραματίζει στην Ευρώπη κεντρικό ρόλο. Όταν δεν θα μας καταγγέλλουν και καταδικάζουν για υποκλοπές, pushbacks κλπ... ίσως έχουμε ελπίδα. Θα εισαχθεί επίσης και η επιστολική ψήφος, κάνοντας πιο εύκολη την άσκηση του εκλογικού δικαιώματος καθώς και την νοθεία, όπως έχουν δείξει στοιχεία από όπου αυτή εφαρμόζεται.
  • Ενίσχυση στις δυνάμεις ασφάλειας με περεταίρω προσλήψεις και επιδόματα καθώς και με νέα τεχνολογία. Κάτι τέτοιο προμηνύει πως οι δυνάμεις καταστολής θα γεμίσουν έπαρση και θα διαλύουν ειρηνικές διαδηλώσεις, χτυπώντας και πνίγοντας αθώο κόσμο, με ακόμα μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση από ότι στο παρελθόν
  • Ολοκλήρωση των εθνικών εξοπλισμών, αξιοποίηση της στρατιωτικής θητείας, έμφαση στην αμυντική πρόληψη. Παρότι η αμυντική προετοιμασία είναι αναγκαία, το ράλι υπερεξοπλισμών στο οποίο επιδόθηκε η ΝΔ θα κληθεί η χώρα μας να αποσβέσει μέσα στο 2024, επιβαρύνοντας σημαντικά την τσέπη του απλού καθημερινού πολίτη είτε έμμεσα είτε άμεσα.
  • Αντιμετώπιση του μεταναστευτικού. Ολοκλήρωση του φράχτη στον Έβρο, αύξηση επαναπατρισμών, παροχή εποχιακής εργασίας στους μετανάστες. Η υπόθεση αυτή πρέπει σαφώς να ελεγχθεί, καθώς δεν μπορούν τα σύνορα να είναι ανοιχτά, χωρίς όμως pushbacks και παρατυπίες σε βάρος των ανθρωπίνων δικαιωμάτων που σπιλώνουν την εικόνα μας στο εξωτερικό

Η Νέα Δημοκρατία κυβέρνησε την περασμένη τετραετία ευνοώντας την ζωή 3.000 οικογενειών και βοηθώντας 1.000 εξ΄ αυτών να πλουτίσουν έτη περισσότερο. Εκτέλεσε φανερά και δίχως δισταγμό το έργο της. Ο απλός λαός, που δεν είναι δικτυωμένος ώστε να βολευτεί με κάποιον τρόπο, γνωρίζει μέσα του πως θα περάσει δύσκολα. Παρόλα αυτά 1/5 μέλη της κοινωνίας στήριξαν την αυτοδυναμία αυτής της κυβέρνησης. Μένει να δούμε κατά πόσο θα αυξηθεί η αλαζονεία των γαλάζιων παιδιών και κατά πόσο θα τηρηθούν οι προεκλογικές υποσχέσεις στο ακέραιο, μετά από ένα τέτοιο εκλογικό θρίαμβο.

Comments
* The email will not be published on the website.